Ake-U House

AKE-U House

This house is set in between Chaopraya River and existing garden, which its configuration is inspired from Thai floating house and Thai traditional house.

Reflecting the traditional atmosphere through space and time, through materials and touch, and through seasons and being, without just replicating traditional look soullessly, this house is committed to creating an architecture, which stimulates and inspires; an architecture that tells story of place, of interval, of individual aspiration and of synergy between the natural and built realms.

Diagram 1

Inspired by pattern in Thai painting “๑”, the figure of positive/negative space was initiated.

Diagram 2

Defined interior/exterior capacity within, mass and void of the building was subsequently composed.

Diagram 3

On ground floor, spatial structure of each function was developed following the sentiment of Thai house basement.

Diagram 4

On second floor, the sentiment of Thai floating house was induced to the configuration.

Voraakhom House

Functions of the house obviously separated into two parts, one is mainly used by the residents and another are public functions. Therefore, this particular two building mass are also clearly set apart.

The owner of the house is Landscape Architect, that’s why spaces in this house are connected through landscape-wise manner. Approaching the main public mass, visitor should reach the spacious court first, then reach the public function such as party room. Before arriving at private section, the landscape with light structure, such as steel and wood, came in to play by separating those two part again.

Suppasit House

The houses are made for two brother that living close to each other. “Sharing” environment is the key design of these houses. Therefore, negative spaces are created from the positive form by using tectonic of wall, ceiling, floor and also fence to define a room not only indoor but outdoor as well. As a result, a blurred line are rendered between interior and exterior and also space in between houses, which is a public zone. In order to preserve privacy of each family, “shell” is made to screen the visual permeability from each other. Moreover, the design provide spaces for living together in harmony with nature.